Tarczyca a problemy jelitowe

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to choroba, która dotyka dość boleśnie wielu aspektów naszego życia. Jej objawy są często bagatelizowane, dlatego tak ważne jest obserwowanie swojego ciała i wsłuchiwanie się w sygnały, które ono nam wysyła. Można śmiało stwierdzić, że na taką obserwację w pierwszej kolejności zasługują nasze jelita oraz wątroba, która bezpośrednio z nimi współpracuje. I jeśli nie masz zdiagnozowanej żadnej choroby jelit, to warto się tu zatrzymać, bo objawy zaburzonej pracy jelita często są nieoczywiste. Dowiedz się, dlaczego równowaga jelitowa jest tak ważna u osób chorujących na Hashimoto, jakie są skutki problemów jelitowych oraz jak w jaki sposób dbać o jelita, aby nasza tarczyca sprawnie działała.

Spis treści

Problemy jelitowe w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto, znana również jako przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, to schorzenie, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę, prowadząc do jej stopniowego uszkodzenia i spadku produkcji hormonów tarczycowych. 

Choć objawy choroby Hashimoto lub niedoczynności często kojarzą się głównie z zaburzeniami nastroju czy wahaniami wagi, coraz częściej mówi się o związku między tymi schorzeniami a problemami jelitowymi.

Główną rolą przewodu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji odżywczych. Przewód pokarmowy to również tarcza obronna przed czynnikami chorobotwórczymi oraz podstawa naszego dobrego samopoczucia fizycznego oraz psychicznego. 90-95% serotoniny produkowana jest właśnie w jelitach. W zdrowym jelicie istnieje zrównoważona populacja różnorodnych bakterii, wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów, które wspierają procesy ochrony przed patogenami i regulacji układu immunologicznego. Ciasno ułożone komórki nabłonka ściany jelita chronią przed przedostaniem się szkodliwych substancji do krwioobiegu. 

Bakterie jelitowe mają wpływ nie tylko na układ odpornościowy, ale także na czynność tarczycy. Tak jak czynność tarczycy ma wpływ na stan naszego jelita. Co zatem było pierwsze i gdzie zaczyna się choroba?

Przyczyny problemów jelitowych przy Hashimoto

Wiele osób chorujących na Hashimoto zmaga się ze współistniejącymi zaburzeniami układu pokarmowego, takimi jak:

  • SIBO (przerost bakteryjny jelita cienkiego), 
  • IBS (zespół jelita drażliwego), 
  • IBD (nieswoiste zapalenia jelit, obejmujące chorobę Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego), 
  • celiakia lub alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • Helicobacter pylori,
  • candida,
  • pasożyty, 
  • wrzody,
  • zapalenie żołądka.

Dodatkowo, przewlekły stan zapalny związany z chorobą Hashimoto może wpływać na stan błony śluzowej jelit, prowadząc do zwiększonej przepuszczalności jelitowej, znanej również jako “nieszczelne jelito” (ang. leaky gut). Według badań dr Alessio Fasano (Fasano, 2012), zespół nieszczelnego jelita występuje w pewnym stopniu u każdej osoby cierpiącej na chorobę autoimmunologiczną! Zwiększona przepuszczalność jelit pozwala na przenikanie toksyn i niestrawionych cząsteczek pokarmu do krwioobiegu, co może prowadzić do reakcji zapalnych i autoimmunologicznych, nasilając objawy choroby Hashimoto i innych chorób autoimmunologicznych.

Tarczyca a układ pokarmowy - jak na siebie wpływają?

I teraz pojawia się pytanie: Czy to tarczyca i Hashimoto osłabiają prace ukladu trawiennego czy to źle pracujący układ trawienny osłabia pracę tarczycy i powoduje rozwijanie się choroby Hashimoto?

Związek między chorobami tarczycy a problemami jelitowymi jest złożony i wielowymiarowy. Hormony tarczycy, głównie tyroksyna (T4) i trójjodotyronina (T3), odgrywają kluczową rolę w regulacji wielu procesów metabolicznych w organizmie, w tym w przewodzie pokarmowym. Nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy może prowadzić do szeregu problemów jelitowych poprzez wpływ na trawienie, wchłanianie składników odżywczych, motorykę jelit i produkcję enzymów.

Hormony tarczycy wpływają na perystaltykę jelit, czyli ruchy jelit odpowiedzialne za przesuwanie treści pokarmowej wzdłuż przewodu pokarmowego. W niedoczynności tarczycy (hipotyreoza) dochodzi do spowolnienia perystaltyki, co prowadzi do zaparć i uczucia pełności. Z kolei nadczynność tarczycy (hipertyreoza) może przyspieszać ruchy jelit, co skutkuje biegunkami.

Prawidłowe działanie tarczycy ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych oraz wchłaniania składników odżywczych. W przypadku niedoczynności tarczycy, zmniejszona produkcja kwasu solnego w żołądku może prowadzić do trudności w trawieniu białek i wchłanianiu minerałów, takich jak żelazo i wapń. Może to powodować anemię i niedobory. Nadczynność tarczycy z kolei może prowadzić do nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego i związanych z tym problemów, takich jak zgaga i choroba wrzodowa (Wiersinga et al., 1980).

A jak układ trawienny wpływa na tarczycę i Hashimoto? Jelita mogą wpływać na pracę tarczycy i rozwój choroby Hashimoto na kilka sposobów:

  1. Zdrowie mikrobioty jelitowej: Mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego. Dysbioza jelitowa (zaburzenie równowagi mikroorganizmów w jelitach) może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych, które mogą wpływać na funkcjonowanie tarczycy i przyczyniać się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto​​.
  2. Przepuszczalność jelit (zespół nieszczelnego jelita): Zwiększona przepuszczalność jelit może umożliwić przedostawanie się toksyn, niestrawionych cząsteczek pokarmowych i patogenów do krwiobiegu. To z kolei może stymulować układ immunologiczny do produkcji przeciwciał, które mogą atakować tarczycę w przypadku Hashimoto​​​​.
  3. Absorpcja składników odżywczych: Jelita są odpowiedzialne za wchłanianie wielu składników odżywczych, takich jak selen, cynk, żelazo, oraz witaminy A, D, E i K, które są kluczowe dla zdrowia tarczycy. Problemy z trawieniem i wchłanianiem mogą prowadzić do niedoborów, które mogą pogarszać funkcjonowanie tarczycy i nasilać objawy Hashimoto​​.
  4. Interakcje immunologiczne: Jelita i tarczyca są połączone przez układ immunologiczny. Przewlekłe stany zapalne w jelitach mogą prowadzić do systemowego zapalenia, które może wywoływać lub nasilać autoimmunologiczną odpowiedź na tarczycę, co jest charakterystyczne dla choroby Hashimoto​​.

Dysbioza jelita - przyczyny oraz wpływ na Twój organizm oraz zaostrzanie Hashimoto

Dysbioza jelita, to zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej, czyli składu i funkcji mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy, które następuje w wyniku rozregulowania przepuszczalności błony jelita. W wyniku uszkodzenia i destabilizacji bariery jelitowej antygeny przenikają do krwi i aktywują nasz układ odpornościowy. Nieszczelne jelito sprzyja produkcji niechcianych autoprzeciwciał, które z kolei atakują zdrowe tkanki i narządy. Może być to początkiem choroby autoimmunologicznej, czyli np. Hashimoto. 

Główne przyczyny dysbiozy, to:

  • stres,
  • brak snu,
  • uboga odżywczo dieta,
  • nadmierne wykluczanie produktów,
  • przetworzona dieta,
  • nadmiar cukru,
  • nietolerancje pokarmowe i alergie,
  • nieodpowiedni poziom enzymów trawiennych,
  • antybiotyki czy leki antykoncepcyjne,
  • alkohol,
  • toksyny,
  • metale ciężkie,
  • infekcje.

Na większość z tych czynników mamy realny wpływ. Dlatego tak ważne jest holistyczne podejście do leczenia problemów jelitowych

Warto również dodać, że zachwianie mikrobiomu osłabia naszą naturalną obronę i naraża na niepotrzebny kontakt z czynnikami chorobotwórczymi. Badania wskazują, że dysbioza może prowadzić także do chorób metabolicznych i nowotworowych, alergii, cukrzycy typu 1, otyłości, miażdżycy, astmy, chorób wątroby, stwardnienia rozsianego lub nawet depresji (Carding et al.).

Wspólne mianowniki, które zaburzają pracę tarczycy i mają wpływ na problemy żołądkowo-jelitowe

Jak wiecie, często piszemy o tym, że to stres jest źródłem zaostrzania objawów choroby, a często, jako czynnik środowiskowy, ją wywołuje.

Przewlekły stres prowadzi do dysregulacji osi podwzgórze-przysadka-tarczyca, co może wpływać na funkcjonowanie tarczycy. Stres wpływa również na układ pokarmowy, powodując zmiany w motoryce jelit, zwiększoną przepuszczalność jelitową oraz zmiany w mikroflorze jelitowej.

Kobieta przy biurku trzymająca się za głowę
Przewlekły stres może być podstawową przyczyną zarówno chorób tarczycy jak i zaburzeń ze strony układu pokarmowego (fot. Pexels)

Ważna rolę w zdrowiu zarówno tarczycy, jak i jelit odgrywa również dieta. Zaniedbanie tego obszaru naszego życia może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, takich jak jod, selen, cynk i witamina D, i tym samym może prowadzić do zaburzeń tarczycy. Z kolei dieta uboga w błonnik, bogata w przetworzoną żywność i cukry, może prowadzić do dysbiozy jelitowej i problemów trawiennych.

Kolejnym dość ważnym elementem dobrej pracy jelit jest zweryfikowanie czy w naszym organizmie nie występują nietolerancje pokarmowe (np. laktoza), alergie, celiakia, nadwrażliwość na gluten, które są również często związane zarówno z chorobami tarczycy, jak i układu pokarmowego.

Zagrożeniem są również czynniki środowiskowe, toksyny, środki endokrynnie czynne,  zanieczyszczenia i chemikalia. Osłabiają one zarówno pracę hormonów tarczycy jak i jelit. Na przykład, bisfenol A (BPA), ftalany i inne chemikalia znajdujące się w plastikach mogą zakłócać funkcjonowanie  całego układu hormonalnego. Zanieczyszczenia środowiskowe mogą również wpływać na mikrobiom jelitowy, prowadząc do dysbiozy i problemów trawiennych.

Styl życia, w tym poziom aktywności fizycznej, jakość snu i nawyki higieniczne, również mają znaczenie. Brak aktywności fizycznej może prowadzić do spowolnienia metabolizmu i problemów z motoryką jelit. Niedostateczny sen może wpływać na funkcjonowanie układu hormonalnego i odpornościowego, co z kolei może prowadzić do zaburzeń tarczycy i problemów jelitowych.

Skutki zaburzeń równowagi jelitowej ​- czyli dlaczego nasze hormony tarczycy są w nierównowadze

Aby hormony mogły wspierać nasz organizm, muszą przejść proces konwersji, czyli uaktywnienia hormonu w celu wywołanie odpowiedniej reakcji organizmu. Konwersja wolnych hormonów FT4 i FT3 zachodzi głównie w jelitach, nerkach i wątrobie. Dlatego, o te właśnie narządy powinniśmy zadbać szczególnie podczas drogi do zdrowia w Hashimoto. Gdy masz niezadowalające wyniki wolnych hormonów FT3 i FT4, to należy bacznie przyjrzeć się naszym jelitom, zbadać wątrobę (narząd odpowiadający za detoksyfikację) oraz dodatkowo sprawdzić niedobory cynku, B12, selenu, żelaza, oraz witaminy D, które tą konwersję wspierają. 

Dlaczego jelita są tak ważnym elementem tej układanki? Bo każda ich drobna dysfunkcja wpływa na: 

  1. Słabsze wchłanianie leków hormonalnych: właśnie dlatego pomimo zwiększenia dawki hormonów nie odczuwasz poprawy. 
  2. Słabsze wchłanianie minerałów, które mają wpływ na tarczycę: istnieje wyraźny związek między dysfunkcją tarczycy a zmienionym poziomem jodu, selenu, cynku i żelaza.
  3. Podwyższoną ilość stanów zapalnych jelit oraz infekcji może nasilać objawy Hashimoto, a także podnosić poziom przeciwciał we krwi.

Z tego względu prawidłowe trawienie pokarmów jest niezwykle istotne w kontekście chorób immunologicznych, w tym Hashimoto i niedoczynności tarczycy. Jeśli nie zaadresujemy problemów z funkcjonowaniem jelit, przyjmowanie hormonu może okazać się nieskuteczne w walce z zaburzeniami tarczycy. Aby przebiegało ono prawidłowo, istotna jest obecność wszystkich enzymów trawiennych oraz fizjologiczna flora jelitowa.

Styl życia a nasze zdrowie, czyli jak sobie pomóc i od czego zacząć

Podstawą zdrowienia jest pogłębiona i trafna diagnostyka oraz znalezienie źródła naszych dolegliwości, zwłaszcza przy dolegliwościach jelitowych. Drugim ważnym elementem jest sztuka obserwacji własnego ciała – wysypka, wypadanie włosów, swędząca skóra, przewlekły katar też mogą być konsekwencją złej pracy jelit. Do znudzenia jednak będziemy powtarzać, że jelita to drugi mózg. Często słyszycie to stwierdzenie na naszych szkoleniach, webinarach, live’ach. Przy każdej okazji podkreślamy również, że powodzenie w leczeniu Hashimoto jest zależne od naszego nastawienia. Musimy zadbać o spokojny tryb życia, żywienie, sen czy poziomu stresu. Należy pamiętać, że zdrowie jelit idzie w parze z zadbaniem również i o te obszary życia. Pójdziemy nawet dalej i odważymy się na stwierdzenie, że żadne leczenie nie przyniesie efektów, jeśli nie zatroszczymy o jakość stylu życia.

Diagnoza problemów jelitowych u osób z zaburzeniami tarczycy

Objawy sugerujące jednoczesne problemy z tarczycą i jelitami mogą być różnorodne i niespecyficzne. Należą do nich m.in. przewlekłe zmęczenie, wahania masy ciała, depresja, bóle stawów, a także objawy typowo jelitowe, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia. Dlatego diagnostyka w tym przypadku wymaga podejścia interdyscyplinarnego.

Dla każdej osoby cierpiącej na Hashimoto i niedoczynność tarczycy niezbędne jest regularne monitorowanie poziomów hormonów tarczycy (TSH, FT4, FT3) oraz przeciwciał aTPO i aTG. 

Dowiedz się dlaczego samo TSH to za mało, żeby zdiagnozować Hashimoto >>

W przypadku zaburzeń układu pokarmowego konieczne mogą okazać się dodatkowe podstawowe badania, takie jak:

  • podstawowa analiza kału – może dostarczyć informacji na temat mikroflory jelitowej, obecności patogenów, stanu zapalnego jelit oraz trawienia i wchłaniania składników odżywczych. 
  • testy na nietolerancje pokarmowe, takie jak testy na celiakię (przeciwciała anty-tTG, EMA) oraz testy na nietolerancję laktozy, mogą pomóc w identyfikacji pokarmów wywołujących objawy jelitowe. 
  • badania obrazowe, takie jak USG jamy brzusznej, endoskopia, kolonoskopia czy rezonans magnetyczny jelit, które mogą być pomocne w ocenie strukturalnych i funkcjonalnych zmian w przewodzie pokarmowym, takich jak zapalenie, zwężenia, guzy lub inne nieprawidłowości.

Jeśli te badania wskażą na konkretną  nieprawidłowość, lekarz może zlecić pogłębiona i zaawansowaną diagnostykę.

Dobroczynne działanie probiotyków i prebiotyków na problemy jelitowe

Nie odkryjemy Ameryki, jeśli powiemy, że prebiotyki i probiotyki pozytywnie działają na nasze jelita i ogólny stan zdrowia. Ich rola i działanie jednak różnią się od siebie. Na czym dokładnie polega ta różnica?

Czym są i jak działają probiotyki?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, najczęściej bakterie i drożdże, które są naturalnie obecne w ludzkim przewodzie pokarmowym, ale mogą być także dodawane do żywności (np. jogurtów, kefirów, kiszonek) lub dostępne w formie suplementów diety. Często nazywa się je “dobrymi bakteriami”, ponieważ pomagają utrzymać zdrową równowagę mikroflory jelitowej.

Czym są probiotyki?

Do kluczowych funkcji i korzyści probiotyków należą:

  1. Utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej: probiotyki konkurują z szkodliwymi bakteriami o przestrzeń i składniki odżywcze, a jednocześnie mogą wytwarzać substancje, które hamują wzrost patogenów.
  2. Wspieranie układu odpornościowego: probiotyki mogą stymulować produkcję przeciwciał i aktywować komórki odpornościowe, takie jak makrofagi i limfocyty. Pomagają też w regulacji odpowiedzi zapalnych.
  3. Poprawa trawienia i wchłaniania składników odżywczych: probiotyki pomagają w trawieniu składników pokarmowych (tj. laktoza) oraz w rozkładaniu błonnika na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia jelit. Mogą też zwiększać biodostępność witamin i minerałów, takich jak witamina K, biotyna i żelazo.
  4. Prewencja i leczenie chorób jelitowych: jeśli kiedykolwiek przyjmowałaś antybiotyk lekarz prawdopodobnie zalecił Ci również branie leków osłonowych, czyli właśnie probiotyków. Probiotyki są skuteczne w zapobieganiu i leczeniu biegunek (również tych podróżnych), mogą łagodzić objawy IBS (tj. ból brzucha, wzdęcia) i wspomagają leczenie chorób zapalnych jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna).
  5. Wzmocnienie bariery jelitowej: probiotyki zapobiegają przenikaniu szkodliwych substancji i patogenów do krwiobiegu. Mogą zmniejszać przepuszczalność jelitową, co jest korzystne w zapobieganiu stanom zapalnym i chorobom autoimmunologicznym.

Czym są i jak działają prebiotyki?

Czym są prebiotyki?

Prebiotyki to składniki pokarmowe, które nie są trawione przez nasz organizm, ale służą jako pożywka dla korzystnych bakterii jelitowych, wspierając ich rozwój i aktywność. Naturalnie występują w produktach takich jak czosnek, cebula, czy banany.

Dlaczego probiotyki są ważne dla naszych jelit?

Do kluczowych funkcji i korzyści prebiotyków należą:

  1. Stymulowanie wzrostu pożytecznych bakterii: prebiotyki, takie jak inulina i fruktooligosacharydy (FOS), są fermentowane przez bakterie jelitowe, co prowadzi do wzrostu korzystnych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium.
  2. Produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. Short Chain Fatty Acids – SCFA): chodzi o kwasy takie jak octan, maślan i propionian, które mają korzystny wpływ na zdrowie jelit, w tym na zmniejszenie pH jelitowego, co hamuje wzrost patogenów.
  3. Poprawa zdrowia jelit: wspomniane wyżej SCFA mogą wzmocnić integralność bariery jelitowej, zmniejszając przepuszczalność jelitową i ryzyko “cieknącego jelita”. Prebiotyki mogą również zwiększać wchłanianie minerałów, takich jak wapń i magnez.
  4. Wspieranie układu odpornościowego: SCFA mają działanie przeciwzapalne, więc prebiotyki mogą modulować odpowiedź immunologiczną organizmu poprzez ich produkcję oraz wpływ na mikrobiotę jelitową.
  5. Regulacja wypróżnień i zmniejszenie ryzyka zaburzeń metabolicznych: przyjmując prebiotyki zmniejszasz ryzyko zaparć oraz poprawiasz metabolizm glukozy i lipidów.

Ekosynbiotyk w walce z problemami jelitowymi

Często pytacie nas, jaki produkt polecamy w walce z zaburzeniami równowagi jelitowej?

Nasza odpowiedź to: Ekosynbiotyk firmy Probio Koło. To sprawdzony przez nas produkt, który od dawna wspiera nas w trosce o dobrze działającą pracę jelit. Czym zatem wyróżnia się ten produkt od innych dostępnych na rynku?

Ekosynbiotyk to ekologiczny suplement, dzięki któremu zadbasz o ogólny dobrostan Twojego organizmu. Ten wyjątkowy produkt łączy w sobie działanie probiotyku i prebiotyku w jednym. Posiada aż 11 szczepów żywych bakterii, które żywią się obecnymi w składzie topinamburem, melasą z trzciny cukrowej oraz sokami z granatu, jagód i wiśni. Jakby tego było mało – Ekosynbiotyk zawiera również metabolity (octowy, propionowy, asparginowy, alanina, prolina, asparagina, metionina, fenyloalanina, witaminy K, B1, B6, B12), które korzystnie wpływają na procesy trawienne i poprawiają przyswajanie witamin. 

Jak zapewnia producent, Ekosynbiotyk to wyrób unikalny, który w naturalny sposób wspomaga układ odpornościowy organizmu poprzez wzrost ilości antyoksydantów.

Dla nas ważne jest również fakt, iż Ekosynbiotyk to produkt polski. Dlaczego? 

Ponieważ mikrobiota jelitowa każdego człowieka różni się składem i zależy od wielu czynników: 

  • środowiska, w którym się wychowaliśmy, 
  • sposobem urodzenia i karmienia w okresie niemowlęcym, 
  • diety, 
  • stresu.

Obecnie szacuje się, że w naszym ciele istnieje około 1800 różnych szczepów bakterii i tylko ⅓ jest wspólna dla większości ludzi. Pozostała znaczna część różni się ze względu na wymienione wyżej czynniki. Dlatego probiotyki z innej strefy geograficznej mogą nie być skuteczne u nas. Należy o tym pamiętać, wybierając odpowiedni produkt.

Probiotyki i prebiotyki - efekty działania

Jeśli zastanawiasz się, jakie wymierne efekty może przynieść Ci suplementacja probiotyku i prebiotyku, to zapewniamy Cię, że lista korzyści jest długa. 

Ekosynbiotyk, jako płynny preparat powstający w naturalnym procesie fermentacji, działa bowiem na organizm wielowymiarowo:

  • wspomaga system odpornościowy,
  • zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na dobrostan organizmu,
  • wspiera naturalną barierę ochronną organizmu przeciwko bakteriom i wirusom
  • regeneruje mikrobiom,
  • wpływa na utrzymanie właściwego pH w jelitach, co zapobiega rozwojowi patogenów
  • pomaga przy nietolerancji pokarmowej,
  • zalecany przy: zespole jelita drażliwego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, w chorobie Leśniowskiego-Crohna,
  • hamuje atopowe zapalenie skóry,
  • łagodzi objawy alergii poprzez redukcję cytokin,
  • zmniejsza częstotliwość występowania egzemy,
  • wspomaga przy leczeniu chorób układu krążenia, takich jak: udar mózgu, miażdżyca, zawał serca,
  • wpływa na obniżenie poziomu ciśnienia tętniczego,
  • stosowany w profilaktyce cukrzycy,
  • wskazany przy dolegliwościach ze strony układu oddechowego,
  • pobudza aktywność enzymatyczną organizmu,
  • niszczy wolne rodniki.

Dobrze zbilansowana dieta na problemy jelitowe

Dieta dla osób z problemami jelitowymi oraz Hashimoto (choroba Hashimoto, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) powinna być starannie zbilansowana, aby wspierać zdrowie jelit, zarządzać stanem zapalnym i wspierać funkcje tarczycy. Powinna być bogata w błonnik, kwasy omega-3, białko oraz witaminy i minerały takie jak witamina D, selen, cynk, magnez i żelazo. Oto kluczowe elementy takiej diety.

Błonnik w diecie przy Hashimoto

Zwróć uwagę, aby w Twojej diecie znalazły się produkty zawierające błonnik. Jego korzystne działanie wpływa na regularność wypróżnień, zwiększenie fermentacji jelitowej, oraz rozwój i aktywności mikrobioty. Błonnik znajdziesz przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych takich jak: pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż brązowy,makarony, płatki, otręby. Jego dobrym źródłem są także orzechy, warzywa oraz świeże i suszone owoce.

Kiszonki a niedoczynność tarczycy

Kolejną grupą produktową, którą warto włączyć do diety w przypadku problemów jelitowych, są naturalne kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne (oczywiście przy dobrej tolerancji nabiału). Ich bogactwo bakterii kwasu mlekowego oraz zawartość witamin z grupy B, C, A, E oraz K pozytywnie wpływa na jelita i regulację trawienia białek, tłuszczy oraz węglowodanów.

Dlatego ważnymi kwestiami, oprócz leczenia farmakologicznego, jest odpowiednia dieta (typu śródziemnomorskiego lub dash), dbałość o jakość życia oraz poprawa mikrobioty jelitowej poprzez suplementację probiotyków i prebiotyków. Zanim jednak zaczniemy stosować produkty wspierające prawidłową pracę jelit, warto skonsultować tę decyzję z lekarzem lub dietetykiem. Pamiętaj, że zażywanie probiotyków na własną rękę może pogorszyć stan równowagi jelit, zwłaszcza w przypadku SIBO. Ogromny wybór probiotyków i prebiotyków nie ułatwia podjęcia decyzji co do konkretnego produktu. My jednak doradzamy suplementację sprawdzonymi preparatami, które rzeczywiście wpłyną na poprawę naszego stanu zdrowia.

Słoiki kiszonych ogórków
Jeśli masz problemy trawienne wprowadź do diety kiszone przetwory (fot. Unsplash)

Polifenole w diecie dla jelit

Koniecznie zadbaj, aby w Twojej diecie znalazły się polifenole, które zwiększają ilością pozytywnych drobnoustrojów jelitowych oraz ograniczają rozwój chorobotwórczych bakterii. Związki polifenolowe znajdziesz w zielonej herbacie, yerba mate, oliwie z oliwek, orzechach, ziarnach, kakao. Ich bogate źródło stanowią także niektóre owoce, jak np. winogrona, jagody, skórka z jabłek, a także w strączkowych warzywach.

Filiżanka zielonej herbaty
Pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy mają polifenole, które znajdziesz między innymi w zielonej herbacie (fot. Unsplash)

Witaminy i minerały dobre dla układu pokarmowego

Równie często podkreślamy, że odpowiednia dieta uzupełniająca niedobory witamin i minerałów oraz wyrównanie funkcji mikrobioty jelitowej jest warunkiem koniecznym dla ustabilizowania gospodarki hormonalnej.

Prawidłowy poziom witamin i minerałów jest kluczowy w walce o zdrowe jelita. W pierwszej kolejności powinny one oczywiście pochodzić z dobrze zbilansowanej diety. Jednak w przypadku niedoborów, warto zadbać o wyrównanie tych substancji poprzez suplementację bogatą w:

Potrzebujesz pomocy w skomponowaniu diety, która będzie wspierać Twoje jelita? Zobacz nasz gotowy jadłospis stworzony we współpracy z dietetykiem klinicznym tak, aby odciążyć układ pokarmowy. Nasza dieta może być również stosowana zarówno przez osoby z Hashimoto, problemami z układem pokarmowym, jak i przez zdrowe osoby, które chcą poczuć się lepiej i zredukować masę ciała.

Podsumowanie

Jak łatwo zauważyć, temat zaburzeń jelitowych jest bardzo złożony, szczególnie w kontekście chorób autoimmunologicznych, jak Hashimoto. Jednym z najważniejszych wniosków, po lekturze dzisiejszego wpisu niech będzie stwierdzenie, że do prawidłowego działania tarczycy niezbędna jest równowaga jelitowa. I co równie ważne – jest to działanie obustronne. Nie da się wyleczyć chorób tarczycy bez dbania o jelita. To jak naczynia połączone – od tej zależności zależy sukces leczenia.

Dlatego ważnymi kwestiami, oprócz leczenia farmakologicznego, jest odpowiednia dieta (typu śródziemnomorskiego lub dash), dbałość o jakość życia oraz poprawa mikrobioty jelitowej poprzez suplementację probiotyków i prebiotyków. Zanim jednak zaczniemy stosować produkty wspierające prawidłową pracę jelit, warto skonsultować tę decyzję z lekarzem lub dietetykiem. Pamiętaj, że zażywanie probiotyków na własną rękę może pogorszyć stan równowagi jelit, zwłaszcza w przypadku SIBO. Ogromny wybór probiotyków i prebiotyków nie ułatwia podjęcia decyzji co do konkretnego produktu. My jednak doradzamy suplementację sprawdzonymi preparatami, które rzeczywiście wpłyną na poprawę naszego stanu zdrowia.

Jeśli zmagasz się z Hashimoto lub innymi chorobami autoimmunologicznymi, doświadczasz objawów gastrycznych i chcesz lepiej zrozumieć wpływ jelit na tarczycę i odwrotnie, posłuchaj naszego szkolenia i dowiedz się, jak jelita i tarczyca nawzajem na siebie wpływają i jak wesprzeć oba organy w procesie zdrowienia.

Ten artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie stanowi porady medycznej. Informacje zawarte w niniejszym dokumencie nie zastępują i nigdy nie powinny być traktowane jako profesjonalna porada medyczna.

Źródła:

Camilleri M. (2019). Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans. Gut, 68(8), 1516–1526.

Carding, S., Verbeke, K., Vipond, D. T., Corfe, B. M., Owen, L. J. (2015). Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Microbial Ecology In Health And Disease, 26, 26191.

Cellini, M., Santaguida, M. G., Virili, C., Capriello, S., Brusca, N., Gargano, L., Centanni, M. (2017). Hashimoto’s Thyroiditis and Autoimmune Gastritis. Frontiers In Endocrinology, 8, 92.

Chakaroun, R. M., Massier, L., Kovacs, P. (2020). Gut Microbiome, Intestinal Permeability, and Tissue Bacteria in Metabolic Disease: Perpetrators or Bystanders?. Nutrients, 12(4), 1082.

Ebert E. C. (2010). The thyroid and the gut. Journal Of Clinical Gastroenterology, 44(6), 402–406.

Fasano A. (2020). All disease begins in the (leaky) gut: role of zonulin-mediated gut permeability in the pathogenesis of some chronic inflammatory diseases. F1000Research, 9, F1000 Faculty Rev-69.

Fasano A. (2012). Leaky gut and autoimmune diseases. Clinical Reviews In Allergy & Immunology, 42(1), 71–78.

Hsu, S. P., Chen, H. H., Wang, T. Y., Ho, C. W., Hsieh, M. C., Yip, H. T., Kao, C. H. (2020). Association of Hemorrhoids With Hashimoto’s Thyroiditis and Associated Comorbidities: A Nationwide Population-Based Cohort Study. Frontiers In Endocrinology, 11.

Leeuwendaal, N. K., Stanton, C., O’Toole, P. W., Beresford, T. P. (2022). Fermented Foods, Health and the Gut Microbiome. Nutrients, 14(7), 1527.

Schoultz, I., Keita, Å. V. (2020). The Intestinal Barrier and Current Techniques for the Assessment of Gut Permeability. Cells, 9(8), 1909.

Shafer, R. B., Prentiss, R. A., Bond, J. H. (1984). Gastrointestinal transit in thyroid disease. Gastroenterology, 86(5 Pt 1), 852–855.

Wiersinga, W. M., Touber, J. L. (1980). The relation between gastrin, gastric acid and thyroid function disorders. Acta Endocrinologica, 95(3), 341–349.

Wu, H. J., Wu, E. (2012). The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut Microbes, 3(1), 4–14.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to top
Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Rozpocznijmy zakupy!
Rozpocznijmy zakupy
0