Insulina i glukoza – metoda HOMA (Homeostatic Model Assessment)
W pierwszym kroku wykonuje się na czczo badanie insuliny i glukozy po to, aby obliczyć wskaźnik HOMA-IR. Wskaźnik ten pokazuje, jakie jest prawdopodobieństwo insulinooporności. W internecie możesz znaleźć kalkulator wskaźnika HOMA-IR. Należy wpisać do niego poziom glukozy na czczo i poziom insuliny na czczo. W warunkach normy wartość tego współczynnika wynosi 1,0. Wynik powyżej 1 oznacza konieczność dalszej diagnostyki i obserwacji, powyżej 2 wskazuje na duże prawdopodobieństwo insulinooporności, a powyżej 2,5 oznacza insulinooporność.
Test obciążenia glukozą (OGTT) – krzywa insulinowa i glukozowa trzypunktowa
Testem ostatecznie potwierdzającym, czy dana osoba ma insulinooporność, jest test obciążenia glukozą (OGTT), czyli krzywa insulinowa i glukozowa trzypunktowa. Badanie przebiega trzyetapowo: najpierw pobierana jest krew na czczo, następnie należy wypićroztwór 75 g glukozy i potem ponownie jest pobierana krew po godzinie i po dwóch godzinach.
Badanie to jest bardzo inwazyjne (podczas jego wykonywania należy siedzieć, ponieważ można słabo się poczuć lub zasłabnąć) i wiele laboratoriów wymaga do jego zrobienia skierowania od lekarza. Nie powinno się go wykonywać po intensywnym treningu, słabo przespanej nocy lub stresującym dniu – gdyż wyniki mogą być zafałszowane. 12 godzin wcześniej nie można nic jeść i pić (oprócz niewielkiej ilości wody). Przy tego typu badaniach ważna jest też ocena funkcji wątroby i nerek (czyli ALT i kreatynina), ponieważ insulinooporność leczy się lekami, które wydalają się właśnie przez te narządy – najlepiej zbadać je razem z glukozą i insuliną przy jednym kłuciu.