Niedobory w Hashimoto

Niedobory witamin i minerałów w Hashimoto

Dlaczego osoby z Hashimoto są narażone na niedobory witamin i minerałów?

Większość osób z Hashimoto ma liczne niedobory mikroelementów, jednak badania w tym kierunku są często w przypadku Hashimoto pomijane. Niesłusznie, bo to właśnie niedobory mogą być w sporej części odpowiedzialne za złe samopoczucie. Braki witamin mogą dawać podobne objawy do tych powodowanych przez niedoczynność tarczycy czy Hashimoto, przez co trudno zidentyfikować je jako źródło problemu. Dobra wiadomość jest taka, że poziom witamin i minerałów można dość łatwo wyrównać i szybko poczuć poprawę. Jednak podstawą są badania – nadmiar witamin czy minerałów również może zaszkodzić, dlatego nie powinniśmy działać „w ciemno”. Warto pochylić się nad tym tematem, ponieważ optymalizacja poziomu składników odżywczych w organizmie może być kluczową częścią układanki przywracania zdrowia w Hashimoto.

Co jest przyczyną niedoborów w Hashimoto?

Dzieje się tak dlatego, że brak wystarczającej ilości hormonów tarczycy sprawia, że ekstrakcja składników odżywczych z pożywienia jest trudniejsza i mniej wydajna. Do tego współczesne metody uprawy i przetwarzanie żywności pozbawiają  produkty, które lądują na naszym stole, wielu ważnych składników odżywczych. Dlatego samą dietą trudno jest dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Złe trawienie może być kolejną przyczyną niedoboru składników odżywczych. Osoba z niedoborem enzymów trawiennych nie będzie w stanie prawidłowo przyswoić mikroelementów z pożywienia. Zmieniona flora jelitowa lub dysbioza również utrudniają ekstrakcję składników odżywczych z pożywienia. Narażenie na niedobory składników odżywczych mogą też potęgować nadwrażliwości pokarmowe, infekcje prowadzące do wyczerpania zapasów składników odżywczych i niektóre leki (np. blokery kwasów, syntetyczne estrogeny, progesteron, a także antybiotyki). Te trzy podstawowe kroki mogą pomóc Ci w przywróceniu poziomu składników odżywczych: dieta bogata w składniki odżywcze (ile się da, czerpmy z pokarmów), suplementacja (aby uzupełnić to, czego nie da się uzyskać z diety) i optymalizacja trawienia. Jeśli zadziałasz na tych trzech polach, masz szansę na szybką poprawę samopoczucia i wzmocnienie organizmu na różnych poziomach.

Najczęściej występujące niedobory witamin i minerałów przy Hashimoto

Witamina D
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • witamina D3 jest bardzo ważna dla poprawnego funkcjonowania układu nerwowego
  • wspomaga wchłanianie/wykorzystywanie wapnia i fosforu
  • utrzymuje prawidłowy poziomu wapnia we krwi
  • może regulować stan zapalny w przewlekłej niewydolności serca;
Badania dowodzą, że osoby z chorobą Hashimoto częściej mają niedobór witaminy D niż ogół populacji. Tymczasem jej niedobór może mieć niekorzystny wpływ na czynność tarczycy. W badaniu eksperymentalnym w 2008 roku Byron Richards wykazał, że brak witaminy D przyczynia się do niskiego poziomu hormonów tarczycy. Odpowiedzialne mogą być za to dwa mechanizmy. Po pierwsze, niski poziom witaminy D może wynikać ze słabego wchłaniania witaminy D z jelita. Po drugie, organizm może nieprawidłowo aktywować witaminę D. Co ważne, zarówno witamina D, jak i hormon tarczycy wiążą się z podobnymi receptorami zwanymi receptorami hormonów steroidowych. Coraz więcej naukowców zwraca uwagę na korzystne działaniu witaminy D dla osób z Hashimoto:
  • Są badania, które potwierdzają, że witamina D ma działanie ochronne w przypadku autoimmunologicznych chorób tarczycy i nowotworów tarczycy. Chińscy naukowcy wykazali, że niski poziom witaminy D przyczynia się do choroby Gravesa-Basedowa (GD) i zapalenia tarczycy typu Hashimoto oraz że połączenie witaminy D z lekami przeciwtarczycowymi lub hormonem tarczycy przyczynia się do leczenia autoimmunologicznej choroby tarczycy poprzez tłumienie reakcji autoimmunologicznej i zmniejszenie stężenia autoprzeciwciał tarczycowych w surowicy.
  • Witamina D zmniejsza też produkcję cytokin prozapalnych (Th1) i nasila wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych (Th2).
  • Badania wykazały również, że witamina D obniża poziom przeciwciał tarczycowych (przeciwciała TPO, a także przeciwciała TG) u osób przyjmujących lewotyroksynę, a także u osób z „eutyreozystycznym” Hashimoto, gdzie poziom TSH jest nadal prawidłowy, ale mają podwyższone przeciwciała tarczycowe. Greckie badanie wykazało ogólny spadek przeciwciał tarczycowych o około 20% po 4 miesiącach suplementacji witaminą D. Naukowcy prowadzący to badanie zasugerowali, że witamina D może spowalniać i zapobiegać progresji Hashimoto.
Selen
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
Selen zaliczany jest do pierwiastków o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz tarczycy. Jako minerał potrzebny do produkcji hormonów tarczycy, pomaga chronić ten gruczoł przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym. Tarczyca zawiera duże ilości selenu (więcej na gram tkanki niż jakikolwiek inny narząd), a niedobór tego pierwiastka może prowadzić do zaburzeń czynności tarczycy. Niedobór selenu został uznany za czynnik środowiskowy wywołujący Hashimoto. Większość osób z Hashimoto jest narażona na ten niedobór, który może objawiać się zwiększonym niepokojem, zmęczeniem i depresją. Badania wykazały, że suplementacja 200 mcg selenu dziennie zmniejsza o około 50 procent przeciwciała tarczycowe i poprawia nastrój u osób z Hashimoto już po trzech miesiącach suplementacji. Selen najlepiej suplementować łącznie z witaminą E, która poprawia jego wchłanianie, a rozdzielnie z cynkiem, ponieważ obie substancje mogą hamować swoje działanie. Cynk
  • poprawia zdrowie skóry, włosów i paznokci
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych
  • pomaga w prawidłowym utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
  • wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego
  • ochroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych
  • wspomaga utrzymanie prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych
Cynk reguluje zarówno syntezę, jak i mechanizm działania hormonów tarczycy. Dowody naukowe wskazują, że odgrywa kluczową rolę w metabolizmie hormonów tarczycy. Obniżony poziom tego pierwiastka w organizmie uniemożliwia konwersję hormonu T4 do T3. Cynk jest także niezbędny do produkcji TSH, dlatego osoby z niedoczynnością tarczycy są znacznie bardziej narażone na jego niedobory. Co ważne, cynk odgrywa szczególną rolę w zdrowiu jelit. Niedobór cynku jest powiązany ze zwiększoną przepuszczalnością jelit, która jest jednym z czynników aktywujących Hashimoto. Wykazano, że suplementacja cynku pomaga zacieśnić ściany jelit i naprawić przepuszczalność jelit w takich schorzeniach jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Przy niedoborach cynku mogą pojawić się: łamliwe lub z białymi plamami paznokcie, skłonność do łatwych zachorowań, alergie, częste infekcje dróg oddechowych, zaburzenia smaku i węchu, biegunka, wypadanie włosów, impotencja, utrata apetytu, problemy skórne, depresja i zaburzenia widzenia. Niedobór cynku może również skutkować niedoczynnością tarczycy. Stosowany samodzielnie lub w połączeniu z selenem, 30 mg cynku dziennie może pomóc w poprawie funkcji tarczycy u osób z chorobą Hashimoto. Cynk powinien być przyjmowany wieczorem, rozdzielnie z selenem. Witamina B12
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • wspomaga prawidłowy metabolizm homocysteiny
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych
Niedobory witaminy B12 mogą dotyczyć aż 40% osób cierpiących na niedoczynność tarczycy i chorobę Hashimoto. W przypadku osób z chorobami tarczycy niedobór witaminy B12 jest często skutkiem uszkodzenia przewodu pokarmowego, które uniemożliwia przyswajanie niezbędnych składników odżywczych. Jej niski poziom może prowadzić do zmęczenia, depresji, problemów neurologicznych, zaburzeń trawienia, mgły mózgowej, mrowienia kończyn, uszkodzenia nerwów, drgawek i anemii. Żelazo/Ferrytyna (białko żelaza)
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
Wiele kobiet z chorobą Hashimoto ma niski poziom żelaza lub niedokrwistość z  powodu niedoboru żelaza. Niedobór tego pierwiastka negatywnie wpływa na metabolizm tarczycy (zmniejszona konwersja T4 do T3 oraz zwiększone wydzielanie TSH). Osoby z Hashimoto są bardziej narażone na niedobór żelaza, ponieważ z chorobą tą często współwystępuje autoimmunologiczne zapalenie błony śluzowej żołądka, które upośledza wchłanianie tego pierwiastka. Leczenie kobiet z niedokrwistością i zaburzeniami czynności tarczycy żelazem poprawia stężenie hormonów tarczycy, podczas gdy tyroksyna i żelazo razem skuteczniej wyrównują poziom żelaza. Ferrytyna to białko magazynujące żelazo. Jest niezbędne do przenoszenia hormonu T3 do jąder komórkowych oraz właściwego wykorzystania tego hormonu. Każda kobieta z chorobą Hashimoto powinna zmierzyć poziom ferrytyny – dopiero to badanie określi, ile gotowego do wykorzystania żelaza faktycznie znajduje się w organizmie. Suplement żelaza należy stosować w 4-godzinnym odstępie czasowym od przyjmowanego hormonu tarczycowego. Witamina C poprawia wchłanialność żelaza i najlepiej ją przyjmować łącznie. Kwasy omega-3
  • wykazują silne działanie przeciwzapalne
  • przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu
Kwasy omega-3 są ważnymi czynnikami żywieniowymi w schorzeniach gruczołu tarczowego, ponieważ wpływają na czynność układu immunologicznego. Pomagają zmniejszać stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie ważne w przypadku osób z Hashimoto.  Osoby z Hashimoto są szczególnie narażone na niedobory kwasów omega-3. W badaniu przeprowadzonym przez  naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku u 96% pacjentek z autoimmunologicznym zapalaniem tarczycy zawartość omega-3 w diecie była poniżej zalecanej normy.

Thyroset – kompleks suplementów dla osób z chorobami tarczycy

Sporym problemem dla osób stosujących suplementację przy chorobie Hashimoto jest ilość koniecznych do zażycia tabletek, które należy połykać kilka razy w ciągu dnia w odpowiednich odstępach czasu. Na rynku pojawił się na szczęście Thyroset, czyli gotowy protokół suplementacyjny dla osób z chorobami tarczycy. Produkt wspiera farmakoterapię i wykorzystuje synergię i antagonizmy. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne składniki wspomagające Cię w codziennych zmaganiach z hashimoto. Preparat składa się z 3 kapsułek, które przyjmuje się o odpowiednich porach dnia: 1. DHA, witamina D, E i K: przyjmowana rano najlepiej z tłuszczowym posiłkiem ułatwiającym metabolizm witamin. Składniki wykazują działanie przeciwzapalne i wspomagają funkcjonowanie mózgu. 2. Selen, witamina E, żelazo, witamina C, witamina B12: przyjmuje się ją w połowie dnia. Składniki wspomagają odżywienie włosów i paznokci, wspierają funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. 3. Cynk, magnez, witamina B1, B6, kwas foliowy i biotyna: przyjmowana na koniec dnia, najlepiej przed snem. Zawarte w niej składniki wspomagają utrzymanie metabolizmu makroskładników, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, układ odpornościowy, funkcje poznawcze. Magnez dodatkowo pozwala na wyciszenie i relaks przed snem.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7445676/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6166548/
Richards Byron. Health news. 2008. Low Vitamin D Contributes to Thyroid Problems.
Friedman Theodore C. „Niedobór witaminy D i choroby tarczycy”.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921055/
https://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2485
https://www.researchgate.net/publication/290451251_Is_Vitamin_D_related_to_pathogenesis_and_treatment_of_Hashimoto’s_thyroiditis
https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/view/EP.2017.0051/43511
https://academic.oup.com/jcem/article/95/12/5180/2835162
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19594417/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20883174/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30982439/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758370/
https://www.uml.edu/news/stories/2020/kelleher-zinc-research.aspx
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25758370/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27222404/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28290237/
 https://www.ptfarm.pl/download/?file=File%2Fbromatologia_2011%2F3%2F428-433.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16441943/
https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/13973
 
 
Pokaż znajomym:
Facebooktwitterlinkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top