Hashimoto – naucz się interpretować swoje badania

Nie interpretuj badań tylko na podstawie wyników z laboratorium

Na naszej grupie wsparcia zabraniamy interpretowania badań, ponieważ uważamy, że to, co na papierze nie zawsze ma odzwierciedlenie w rzeczywistości. Uważamy również, że każda z nas powinna znać podstawowe parametry i umieć je interpretować, biorąc pod uwagę swoje samopoczucie. Ważne jest to szczególnie wtedy, kiedy czujesz się źle, a lekarz twierdzi, że jest ok, bo wyniki w normie. Kiedy będziesz wiedziała skąd biorą się normy i jakie są zależności, to łatwiej ci będzie rozmawiać z lekarzem lub go po prostu zmienić.
 
Dziś zaczynamy od TSH, a w kolejnych wpisach omówimy hormony wolne ft3 i ft4. A więcej informacji niezbędnych do poszerzenia własnej świadomości na temat zdrowia, przekażemy Wam już niedługo (7.12) na szkoleniu w Warszawie (MISJA REMISJA CZ. 1 “OGARNIJ HASHIMOTO W 6 MIESIĘCY)
 

TSH to hormon przysadki a nie tarczycy

Wiele osób uważa, że TSH jest hormonem tarczycy i wystarcza do tego, aby kontrolować stan tego gruczołu. Nie jest to prawdą. TSH wytwarzane jest przez przysadkę, następnie pobudza tarczycę do wytwarzania hormonów wolnych. Piszemy o tym w skrócie i dużym uproszczeniu, żeby nie powstał nam z tego naukowy wywód:) Najważniejsze jest to, abyś zapamiętała, że powinnaś badać całą trójkę tarczycową (czyli TSH, ft3, ft4), aby sprawdzić czy wszystko jest w porządku.

Co oznaczają normy, które odczytujesz na badaniach z laboratorium?

W swoich wynikach widzisz tzw. normy referencyjne. Dobrze jest wiedzieć, jak taka norma powstaje. W dużym skrócie – do ustalania takich norm bada się grupę osób zdrowych. Wyniki z tych badań układają się w postaci rozkładu normalnego. Mówiąc prościej, oznacza to, że większość wyników obserwuje się bardzo blisko wartości średniej. Bardzo mało osób uzyskuje wyniki skrajne – zarówno te poniżej średniej, jak i powyżej. Wartości referencyjne otrzymuje się odrzucając 5% skrajnych wyników zdrowej populacji. Co to oznacza? Oznacza to tyle, że zdrowa osoba może uzyskać wyniki poza wartościami referencyjnymi i odwrotnie – chora osoba może uzyskać wynik mieszczący się w normie.

Jakie więc są prawidłowe normy TSH?

The National Academy of Clinical Biochemists zaobserwowała, że 95% pacjentów bez chorób tarczycy ma TSH poniżej 2,5 μIU/L, The American College of Clinical Endocrinologists uważa natomiast, że prawidłowy zakres stężeń dla TSH stanowi przedział TSH jest przedział 0,3–3 μIU/ml.

My z doświadczenia wiemy, że większość osób czuje się najlepiej, gdy TSH ma w okolicach 2. Niektóre osoby, odczują różnicę w samopoczuciu, dopiero przy TSH 1. Dlatego warto rozróżniać normę referencyjną od funkcjonalnej.

Zakres referencyjny dla TSH wynosi 0,27–4,2 μIU/ml.
Zakres funkcjonalny dla TSH wynosi 0,3–3 μIU/ml.

Przy czym norma funkcjonalna inna będzie dla nastolatka, inna dla osoby starszej, jeszcze inna dla kobiety w ciąży.

A jak wygląda Twoja norma funkcjonalna? Przy jakim poziomie TSH czujesz się najlepiej?

 
* opracowanie własne na podstawie “Hashimoto. Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy”, E. Ptak, P. Ihnatowicz, M. Undra
 
** Pamiętaj, że ten wpis nie zastąpi wizyty i porady u lekarza specjalisty. Niniejsze opracowanie nie jest poradą lekarską i nie powinien być tak traktowany. Wszystkie decyzje związane ze swoim zdrowiem, podejmujesz na własną odpowiedzialność.
 
Pokaż znajomym:
Facebooktwitterlinkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Scroll to top